Ifjúsági Vezetők Országos Találkozója

Az Ifjúsági Vezetők Országos Találkozója (IVOT) a Természetjáró Fiatalok Szövetségének (TFSZ) éves rendezvénye 1995 óta. Kezdetben Megyei Ifjúsági Vezetők Országos Találkozója (MIVOT) néven rendezték meg a találkozót, majd 2002-ben módosult IVOT-ra a rendezvény neve.

A találkozók történetéről

1995-ben már nagy szüksége volt a TFSZ elnökségének arra, hogy a Szövetség felülről lefelé már jól működő információs rendszerét kiegészítse egy a tagszervezetek, de legalább a megyék szintjéről érkező iránnyal, ezért megpróbálták létrehozni a „visszacsatolás” intézményét. Így a hivatalos éves közgyűlés mellett kialakult egy kevésbé hivatalos, épp ezért kedveltebb információs fórum, a Megyei Ifjúsági Vezetők Országos Találkozója, a MIVOT.

Természetesen nem volt két egyforma MIVOT. A helyszín szelleme mindig adott lehetőséget a vendéglátók (vállalkozó, erdei iskola, gyermek-, cserkész- és úttörőtábor, kulcsosház, turistaház) eredményeinek és gondjainak megismerésére épp úgy, mint a környék értékeinek felfedezésére.

Az hamar kiderült, hogy lesznek állandó témák ezeken a találkozókon: mit tett és mit tervez az elnökség, az iroda. Ezek mellett pedig megkerülhetetlen téma volt az elmúlt és a következő Természetjáró Gyerekek (és Fiatalok) Országos Találkozója tapasztalatainak és előkészítésének megbeszélése.

Szinte már az első alkalommal kialakult az információs börze is: ki-mit tud a mozgalom, a Szövetség, és végső soron a gyerek érdekében közkinccsé tenni; legyen az olcsó szálláshely, színvonalas program vagy egy jó sportbolt.

Eleinte csak a TFSZ elnöksége, ifjúsági vezetői készültek fel a különböző témákból, később pedig egyre gyakoribbá vált külsős előadók meghívása minisztériumoktól, szaklapoktól, nemzeti parktól és hasonló intézményektől. Így jutottunk el oda, hogy erősíteni kezdtük a tanácskozás képzési jellegét, először csak tartalmilag, majd módszertanilag is. Ennek hatására alakult ki a ma már elhagyhatatlan terepi tanulmányi séta is.

A 2002. évi volt talán az eddigi legsikeresebb Találkozó, mert igyekeztünk kilépni a Szövetség keretéből, minden jelentkezőt partnerként fogadtunk, így az Ifjúsági Vezetők Országos Találkozója (IVOT) néven rendeztük meg Börzsönyligeten a találkozót. A rendezvény három témakörre épült:

  • az ifjúsági természetjárás helyzete,
  • a környezeti nevelés, és
  • az információ, mint lehetőség.

A résztvevők számára talán még fontosabb érték maga a találkozás. Meggyőződhetnek arról, hogy nincsenek egyedül, hogy van kiért és miért dolgozniuk, és talán abban is segítséget kapnak, hogy ezt a szép tevékenységet jobban, tudatosabban és igényesebben folytassák.

Az eddigi rendezvények helyszíneinek listája:

sorszám év helyszín
I. 1995 Fadd – Dombori
II. 1996 Pusztamarót
III. 1997 Csillebérc
IV. 1998 Kisgyónbánya
V. 1999 Seregélyes
VI. 2000 Nagykovácsi – Julianna major
VII. 2001 Csákányospuszta
VIII. 2002 Börzsönyliget
IX. 2003 Visegrád
X. 2004 Recsk – Várbükk
XI. 2005 Patca
XII. 2006 Csillebérc
XIII. 2007 Királyrét
XIV. 2008 Szombathely
XV. 2009 Debrecen
XVI. 2010 Veszprém
XVII. 2011 Kispest
XVIII. 2012 Ásotthalom
XIX. 2013 Börzsönyliget
XX. 2014 Parádfürdő – Ilonavölgy
XXI. 2015 Kispest
XXII. 2016 Csillebérc
XXIII. 2017 Kispest
XXIV. 2018 Székesfehérvár
XXV. 2019 Kispest