Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozója

A Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozója 1990 óta minden nyáron megrendezésre került. Eredetileg a résztvevők magas száma miatt két rendezvény volt különböző helyszínen, majd később azonos helyszínen két turnusban. Az általános iskolásoknak TEGYOT, míg a középiskolások számára TEDOT néven volt meghirdetve a találkozó, 2006 óta pedig egy turnusban TEGYOT-TEDOT néven kerül megrendezésre.

A találkozó története

A TEGYOT-TEDOT-ok előtt sem maradtak országos találkozók nélkül a természetjárást szerető fiatalok. Az első találkozóra 1966-ban Országjáró Diákok Országos Találkozója (ODOT) néven Miskolc-Csanyikban került sor. Az ODOT-ok nagy érdeme volt, hogy nagy tömegeket tudott megmozgatni, így a természetjárás iránt fogékony fiatalokat és tanárokat sikerült ennek a hasznos szabadidős tevékenységnek megnyerni. Az évente megrendezésre kerülő találkozókra az iskolák tanulói felmenő rendszerben, a megyei találkozókon megrendezett versenyek eredményei alapján juthattak el. A verseny rendszerének és szabályaiknak a kidolgozásában elévülhetetlenek az érdemei Kovács Dezső kollégánknak.

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége 1990-ben alakult meg. A rendszerváltás után az ifjúsági természetjárás érdekeinek képviseletével, irányításával foglalkozó, és a programjainak koordinálására alakult szervezet 1990 óta a gazdája a természetjárást kedvelő fiatalok országos találkozójának.

Az 1990. évi rendezvényre Esztergomban került sor, immár tisztán természetjáró profillal. Kialakultak a találkozók versenyszámai, a rendezés alapelvei. A megváltozott értékrendet kifejezendően megváltozott a találkozók elnevezése is. Az általános iskolás korosztálynak a Természetjáró Gyermekek Találkozóját (TEGYOT) a középiskolás korosztálynak a Természetjáró Diákok Országos Találkozóját (TEDOT) hirdették meg.

A TEGYOT és a TEDOT rendezvények célja

  • a természetbarát értékrend kialakítása az általános iskolás, illetve a középiskolás korosztály tanulóinál,
  • a rendezvény helyszínének turisztikai, építészeti kulturális és történelmi értékeinek megismertetése,
  • a kulturált viselkedés, az egészséges életmód, a természetes és az épített környezet tiszteletének kialakítása a résztvevőkben.

A rendezvény verseny szabályzatát a TFSZ 1998-ban a Megyei Ifjúsági Vezetők tanácskozásának javaslatai alapján dolgozta ki.

A rendezvények funkciója vegyes, azaz mind a találkozó-, mind a versenyjelleg kell, hogy jellemezze. A találkozó jelleget a fakultatív sportversenyek, kulturális programok, előadások, közösségi rendezvények hivatottak szolgálni, a versenyjelleget pedig a rendezvények alább részletezett versenyszámai.

A rendezvények versenyszámai

Éjszakai tájékozódási túraverseny

Lényege, hogy a csapatoknak térkép és tájoló segítségével, a menetutasításban meghatározottak figyelembe vételével kell a térképen bejelölt pontokat időben felkeresniük, a célba érniük. A verseny bontott távú, kötött menetidejű, vagyis a menetidő betartása az időmérő állomások közbeiktatásával történik, ahol a sietést és késést is egyformán büntetik.

Városismereti verseny

A résztvevő csapatok feladata a városismereti feladatlap pontos kitöltése a helyszínek felkeresése segítségével az útmutató pontos betartásával. A csapatok a verseny időtartama alatt minden segédeszközt használhatnak.

Nappali tájékozódási túraverseny

Lényege, hogy a csapatoknak térkép és tájoló segítségével, a menetutasításban meghatározott feladatok teljesítésével, adott időtartam alatt, előírt sorrendben kell megkeresniük a térképen kijelölt, feladattal meghatározott pontokat, és úgy kell eljutniuk a célba. A verseny bontott távú, kötött menetidejű, vagyis a menetidő betartása az időmérő állomások közbeiktatásával történik, ahol a sietést és késést is egyformán büntetik.

Elméleti verseny

Célja a csapatok természetjárással és az érintett területtel kapcsolatos tudásának, ismereteinek, tapasztalatainak mérése, összehasonlítása.

Teljesítménytúra

A teljesítménytúra útvonalat úgy kell kijelölni, hogy az a távolságot, a menetidőt és a pihenőidőt is beleszámítva a TEGYOT kategóriában 6-6,5, a TEDOT kategóriában 8-8,5 óra alatt teljesíthető legyen.

Összesített pontverseny

Az összesített versenyben csak azok vehetnek részt, akik a négy „alapversenyszámban” TEGYOT vagy TEDOT kategóriában indultak. Az összesített versenyben szereplő csapatokat versenyszámonként kell rangsorolni, és kialakítani versenyszámonként egy sorrendet. Az adott versenyszámban így kialakult helyezési szám lesz az a pontszám, melyet az összesített pontszámításnál figyelembe kell venni.

Értékelés

A négy alapversenyszám kialakult helyezési számai összeadva adják az összesített pontverseny pontszámait csapatonként. Értelemszerűen a legkevesebb pontszámot elért csapat a legjobb, míg a több pontszámot elérők sorban – emelkedő sorrendben – következnek. Azok a csapatok, ahol a csapattagok közül (a csapat létszámától függetlenül) legalább hárman részt vettek a teljesítménytúrán, ott az „alapversenyszámokban” szerzett pontszámból résztvevőnként 1-1 pont levonandó (maximum 3 pont).

Az eddigi találkozók listája:

sorszám év TEGYOT TEDOT
I. 1990 Diósgyőr Esztergom
II. 1991 Esztergom Sziksóstó
III. 1992 Zánka Nagykálló
IV. 1993 Keszthely
V. 1994 Orfű
VI. 1995 Pusztamarót
VII. 1996 Bodajk
VIII. 1997 Sárospatak
IX. 1998 Esztergom
X. 1999 Felsőtárkány
XI. 2000 Debrecen
XII. 2001 Abaliget
XIII. 2002 Városlőd
XIV. 2003 Sziksóstó
XV. 2004 Kazincbarcika
XVI. 2005 Orfű
XVII. 2006 Csillebérc
XVIII. 2007 Felsőtárkány
XIX. 2008 Abaliget
XX. 2009 Csongrád
XXI. 2010 Szálka
XXII. 2011 Sárospatak
XXIII. 2012 Káptalanfüred
XXIV. 2013 Velence
XXV. 2014 Szántód
XXVI. 2015 Csillebérc
XXVII. 2016 Felsőtárkány
XXVIII. 2017 Pusztamarót
XXIX. 2018 Káptalanfüred
XXX. 2019 Börzsönyliget