A Természetjáró Fiatalok Szövetségének tevékenységéről

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége (TFSZ) 1990-ben alakult. A TFSZ nonprofit, közhasznú, egyetlen vallási, filozófiai irányvonaltól sem meghatározott társadalmi szervezet.

TFSZ célkitűzése

  • az ifjúsági és azon belül az iskolai természetjárás népszerűsítése,
  • az iskolán kívüli nevelés és hasznos időtöltés érdekében programok ajánlása, és segítése.

A hazai, a határon túli magyar és a nemzetközi (IYNF) kapcsolatokon keresztül az ifjúsági természetjárás érdekében rugalmasan reagáló szolgáltatást nyújt a hasonló tevékenységű szervezetekkel együttműködve, és ellátja kapcsolatain keresztül az ifjúsági természetjárás érdekképviseletét. A szövetség nemzetközi kapcsolatai lehetőséget biztosítanak a tagszervezetek tagjai részére a nemzetközi cserék, konferenciák, képzések megpályázására.

A programjainkat úgy állítjuk össze, hogy az jól beépíthető legyen egy természetet szerető csoport saját éves tevékenységébe. A TFSZ elsősorban nem túrákat szervez, hanem a természetjárással kapcsolatos programajánlatai révén biztosítja az ifjúsági közösségek természetjáró tevékenységének összehangolását, például túramozgalmak indításával és versenyek szervezésével. Meghirdeti többek között az Ifjúsági Természetjárás Napját, a Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozóját és az Ifjúsági Vezetők Országos Találkozóját.

A TFSZ lehetőséget biztosít partnereinek, tagszervezeteinek a honlapon a célcsoportot érdeklő programok meghirdetésére és az elért eredmények, ötletek bemutatására.

A tanulók kiemelkedő teljesítményét a TFSZ kiírásainak megfelelően elismeri (oklevél, tárgyi jutalmak stb.), a vezetőik a TFSZ elmerési rendszerében: az Ifjúsági Természetjárásért Díjat, illetve az Életműdíjat érdemelhetik ki.